Συμπτώματα μετά από γαστρεκτομή
Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε γαστρεκτομή, είτε είναι ολική είτε υφολική, πολύ συχνά ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη, φούσκωμα στο επιγάστριο, αδυναμία, εφίδρωση, έντονο κάψιμο στο στήθος ή διάρροια, 30 – 60 λεπτά μετά το γεύμα ή 2 – 3 ώρες μετά.
Αρχικά τα συμπτώματα προκαλούνται όταν μεγάλος όγκος τροφής και κυρίως σακχάρων, προωθηθεί γρήγορα προς το έντερο, αφού ο πυλωρικός σφιγκτήρας του στομάχου που καθυστερούσε τη διέλευση των τροφών έχει αφαιρεθεί. Τα απώτερα (2 – 3 ώρες μετά το γεύμα) συμπτώματα που είναι κυρίως αδυναμία, πείνα, και ταχυκαρδία, οφείλονται σε υπογλυκαιμία.
Γενικές Οδηγίες
- Τα παραπάνω συμπτώματα μειώνονται δραστικά εφόσον καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, τουλάχιστον έξι ημερησίως.
- Ταυτόχρονα, περιορίστε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα, γιατί έτσι εμποδίζεται η γρήγορη δίοδος της τροφής στο έντερο, με αποτέλεσμα λιγότερα δυσάρεστα συμπτώματα και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
- Πίνετε υγρά 40 – 60 λεπτά πριν τα γεύματα ή μία ώρα μετά από αυτά.
- Προσπαθείστε να αποφύγετε τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα τρόφιμα και υγρά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς.
- Ένας άλλος τρόπος να μειώσετε τη γρήγορη κίνηση των τροφών από το στομάχι στο έντερο είναι να ξαπλώσετε αμέσως μετά τα γεύματα, για μισή περίπου ώρα.
Τρόφιμα που συνίσταται να αποφεύγονται
Κάποιες χρήσιμες συμβουλές
- Καταναλώστε μικρή ποσότητα κόκκινου ή λευκού κρέατος καθημερινά, στο γεύμα και το δείπνο.
- Μασήστε πολύ καλά την τροφή σας.
- Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Δοκιμάστε μικρή ποσότητα ωμών φρούτων και λαχανικών 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
- Αποφύγετε τα ινώδη λαχανικά και την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών ωμών λαχανικών. Προτιμήστε τα βραστά ή και σε μορφή πουρέ. Υπολογίστε ότι χρειάζεστε ημερησίως περίπου 1-1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 2-3 φλιτζάνια ωμά (χωρισμένα στα γεύματα ή σε χυμό).
- Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλών σε λιπαρά, ώστε να καταναλώνετε δύο με τρεις μερίδες ημερησίως (μερίδα= 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 30 γρ. τυρί με 1 φέτα ψωμί).
- Αποφύγετε την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, καθώς πιθανά σε αυτό οφείλεται η διάρροια. Προτιμήστε το κατσικίσιο ή δοκιμάστε τα προϊόντα με τη μειωμένη λακτόζη.
- Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πιείτε νερό με μικρές γουλιές, μισή με μια ώρα πριν το γεύμα.
- Αποφύγετε το τηγάνισμα των φαγητών και προτιμήστε πιο ελαφρές μαγειρικές παρασκευές, όπως ψήσιμο, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό.
- Παρακολουθείτε τακτικά το βάρος σας και αν δείτε ότι μειώνεται σημαντικά επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Δείτε επίσης
Χειρουργική στομάχου
Πώς αντιμετωπίζονται οι σημαντικότερες παθήσεις του στομάχου και του οισοφάγου όπως καρκίνος, διαφραγματοκήλη, αχαλασία οισοφάγου και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση