Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες οι οποίες βρίσκονται φυσιολογικά στην περιοχή του πρωκτού και δημιουργώντας ένα αγγειακό «μαξιλάρι», στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα, τον προστατεύουν από τραυματισμούς από τα ίδια τα κόπρανα, ενώ συμμετέχουν και στον μηχανισμό της εγκράτειας.

Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, το έσω και το έξω.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι «μαξιλάρια» που αποτελούνται από αγγειακό και συνδετικό ιστό και ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα.

Διάφορα αίτια, όμως, μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση στην κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αιμορροϊδικά δίκτυα και επακόλουθα τη διόγκωση αυτών. Στην ουσία  γεμίζουν με αίμα το οποίο όμως δεν μπορεί να αδειάσει. Έτσι οι αιμορροΐδες διογκώνονται, φουσκώνουν ενώ οι ιστοί που τις συγκρατούν στις θέσεις τους σταδιακά χαλαρώνουν με αποτέλεσμα τα διογκωμένα πλέον αγγειακά μαξιλάρια να μετατοπίζονται προς τα έξω. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία έχει επίπτωση έως και στο 55-60% του γενικού πληθυσμού, άλλοτε με πολύ ήπια και παροδικά συμπτώματα και άλλοτε με πολύ έντονη, εμμένουσα και βασανιστική συμπτωματολογία, που θα οδηγήσει τον ασθενή στον ειδικό ιατρό για να αναζητήσει θεραπεία.


Καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας

 • Οξεία ή χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Έντονη και παρατεταμένη προσπάθεια αφόδευσης
 • Ο έντονος παροξυσμικός ή χρόνιος βήχας
 • Η συχνή και μακροχρόνια άρση βαρέων αντικειμένων
 • Η εγκυμοσύνη
 • Συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οδηγοί, πιλότοι κλπ

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία η οποία συχνά μπορεί να είναι αθρόα
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Επώδυνη διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς

• 1ου βαθμού είναι αιμορροϊδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση,

• 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,

• 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και

• 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται μόνιμα από το πρωκτό και δεν ανατάσσονται.

Θεραπεία Αιμορροΐδων

Η θεραπεία στις αιμορροΐδες των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι’ αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στη διατροφή.

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας τρίτου και τετάρτου βαθμού η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση παγκοσμίως είναι η χειρουργική επέμβαση με μία από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου.

  • Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan. Εκτελείται ριζική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων μέχρι τη βάση τους με ηλεκτροδιαθερμία ή με ψαλίδι υπερήχων.
  • Αιμορροϊδεκτομή κατά Longo. Με τη χρήση ειδικού αυτόματου συρραπτικού εργαλείου αφαιρείται κυκλικά τμήμα βλεννογόνιου και υποβλεννογόνιου ιστού πάνω από τις αιμορροίδες, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αιμάτωσης αυτών, τη συρρίκνωσή τους και την “ανόρθωση” τους. Η τεχνική είναι ανώδυνη και με πολύ καλά αποτελέσματα.
  • Αιμορροϊδεκτομή κατά HAL ή μέθοδος THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization). Πρόκειται για καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών.
Αιμορροείδοπάθεια

Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (μεθοδος HeLP & LHP)

Τα τελευταία χρόνια, εξαιρετικά αποτελέσματα στη χειρουργική των αιμορροΐδων προσφέρει η χρήση της οπτικής ίνας laser. Με τη σχετικά νέα αυτή μέθοδο, η οπτική ίνα εισάγεται εντός του αιμορροϊδικού ιστού (αιμορροϊδικού όζου) μέσω μια μικρής οπής στο τοίχωμα του. Η προηγμένη οπτική αυτή ίνα παρέχει ενέργεια laser κατά 360 μοίρες (κυκλικά) εντός των αιμορροΐδων. Προκαλώντας έτσι αφενός μεν καυτηριασμό και αφετέρου ουλοποίηση εντός του αιμορροΐδικού ιστού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η θεαματική συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Η πλαστική αιμορροΐδων με laser έχει εφαρμογή στη θεραπεία αιμορροΐδων 2ου-3ου βαθμού, με θεαματικά μάλιστα αποτελέσματα, ενώ αντίθετα σε αιμορροΐδες 4ου βαθμού ή/και σε συνυπάρχουσα πρόπτωση του βλεννογόνου, η αποτελεσματικότητα της μειώνεται, οπότε ο χειρουργός εφαρμόζει άλλες αποτελεσματικότερες μεθόδους.

 

Η αιμορροϊδοπλαστικής με laser, όταν μπορεί να εφαρμοστεί, προσφέρει κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως πολύ λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος (μέθοδος πρακτικά ανώδυνη), η ελάχιστη απώλεια αίματος και η ελαχιστοποίηση επιπλοκών όπως η ακράτεια ή η στένωση του πρωκτικού δακτυλίου.  

Ο γενικός χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου και η ομάδα του, εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου. Κλείστε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Επικοινωνία Επικοινωνία