Ως περιεδρικό συρίγγιο ή συρίγγιο πρωκτού ονομάζεται μια πάθηση της περιοχής του πρωκτού που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτικού σωλήνα και του περιπτωκτικού δέρματος. Εμφανίζεται συχνότερα στο ανδρικό φύλο και αρκετά συχνά εμφανίζεται μετά από ένα περιεδρικό απόστημα.
Τα περιεδρικά συρίγγια ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο: πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο περιεδρικών συριγγίων, καθώς αντιπροσωπεύει το 70 % των συριγγίων.
- Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο: το υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο δεν διαπερνά τους σφιγκτήρες, αλλά περνά πάνω από αυτούς. Πρόκειται για ένα σπάνιο τύπο συριγγίου που δεν ξεπερνά το 3% των περιπτώσεων.
- Διασφιγκτηριακό συρίγγιο: αυτός ο τύπος συριγγίου εμφανίζεται κατά μήκος των σφιγκτήρων.
- Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο: ο συγκριμένος τύπος εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με νόσο Crohn.
Η παραπάνω ταξινόμηση είναι πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας για την άμεση αντιμετώπισή τους. Υπάρχει μια ακόμη κατηγορία που ονομάζεται πεταλοειδές συρίγγιο και προκαλείται σε περιπτώσεις όπου ένα περιεδρικό συρίγγιο έχει αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία. Ο συγκεκριμένος τύπος συριγγίου χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία διακλαδώσεων, κάνοντας μια κυκλική πορεία γύρω από τον πρωκτό και σχηματίζοντας ένα πέταλο.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του περιεδρικού συριγγίου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις για την εμφάνισή τους ευθύνεται κάποια φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων ή μια ενδεχόμενη απόφραξή τους. Η εμφάνιση ενός περιεδρικού αποστήματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει, τότε δημιουργείται μια δίοδος για την απομάκρυνση του πύου που εκδηλώνεται ως περιεδρικό συρίγγιο.
Επιπροσθέτως, ένα περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να προκληθεί από τα παρακάτω αίτια:
- Ραγάδα πρωκτού
- Νόσος Crohn
- Τραυματισμός της περιπρωκτικής περιοχής
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του πρωκτού
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Ακτινοθεραπεία
- AIDS
- Ιδρωταδενίτιδα
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το περιεδρικό συρίγγιο;
Η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας ξεκινά με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την καταγραφή των συμπτωμάτων του. Η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω της διαγνωστικής εξέτασης της κολονοσκόπησης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δίνεται η δυνατότητα λήψης τμήματος του παχέος εντέρου, το οποίο αποστέλλεται για βιοψία.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής με περιεδρικό συρίγγιο είναι τα παρακάτω:
- Ερεθισμός περιπρωκτικού δέρματος
- Εκδήλωση πόνου
- Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
- Συνεχόμενη εκροή πύου
- Δερματικές αλλοιώσεις στην περιπρωκτική περιοχή
- Δυσοσμία
- Αίσθημα καύσου
- Πυρετός (σπάνια)
- Πόνος κατά την ούρηση (σπάνια)
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου θα πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο Γενικό Χειρουργό με εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού. Μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού ακολουθεί η κλινική εξέταση του ασθενούς, μέσω της οποίας προκύπτει συνήθως και η τελική διάγνωση.
Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης πραγματοποιείται δακτυλική εξέταση, η οποία στοχεύει στον εντοπισμό της πορείας του συριγγίου. Μερικοί τύποι συριγγίων, όπως είναι για παράδειγμα τα διασφιγκτηριακά, απαιτούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι οι κάτωθι:
- Πρωκτοσκόπηση
- Ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα
- Μαγνητική τομογραφία περινέου (ΜRI)
Σε περιστατικά όπου η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει καρπούς ή η νόσος ευθύνεται για την εκδήλωση επιπλοκών, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται διαφέρει. Ο ιατρός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση, λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένες παραμέτρους, επιλέγει κάθε φορά την κατάλληλη χειρουργική μέθοδο.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το περιεδρικό συρίγγιο;
Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όμως, η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς, καθώς η περιπρωκτική περιοχή είναι αρκετά ευαίσθητη. Για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων εφαρμόζονται οι παρακάτω χειρουργικές μέθοδοι:
- Εκτομή του συριγγίου (συριγγεκτομή): εάν το συρίγγιο δεν διέρχεται από τον σφιγκτήρα αφαιρείται ολόκληρο. Αντιθέτως, εάν διέρχεται από κάποιον σφιγκτήρα αφαιρείται το τμήμα που δε διέρχεται από αυτόν με μεγάλη προσοχή, για να μην τραυματιστεί ο σφιγκτήρας μυς, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε ακράτεια.
- Τοποθέτηση Seton: η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συριγγίων που διέρχονται από τους σφιγκτήρες. Σε αυτή την περίπτωση τα συρίγγια δεν μπορούν να χειρουργηθούν άμεσα, καθώς οι πιθανότητες πρόκλησης ακράτειας είναι αυξημένες. Αρχικά, τοποθετείται ένα νήμα εντός του συριγγίου βοηθώντας στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στη συνέχεια πραγματοποιείται η χειρουργική αφαίρεσή του κατά στάδια, με συνεχή δεσίματα του νήμαστος.
- Αντιμετώπιση με laser (FILAC): πρόκειται για την πιο σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης περιεδρικών συριγγίων. Μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία για την αντιμετώπιση όλων των συριγγίων και πρόκειται για μια μέθοδο εντελώς ανώδυνη. Δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του, απαλλαγμένος από τα συμπτώματα του συριγγίου.
Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων. Ο ιατρός θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή και σχεδιάζει κάθε φορά ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, ανάλογο των ατομικών του αναγκών. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.