Τα λιπώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι, αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό και αποτελούνται από λιποκύτταρα. Είναι εξογκώματα, μαλακά και ευκίνητα, και μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά. Το μέγεθός τους ποικίλει και ενδέχεται να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και πιο συχνά εντοπίζονται στον κορμό, στα άκρα και στην κοιλιά. Ως προς το σχήμα τους τα λιπώματα μπορεί να είναι στρογγυλά, ωοειδή ή ακανόνιστου σχήματος. Η αφαίρεση ενός λιπώματος πραγματοποιείται κυρίως για αισθητικούς λόγους αφού σπάνια είναι επικίνδυνα.

Τα αίτια εμφάνισης των λιπωμάτων δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Θεωρείται ότι η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε κάποιες σπάνιες νόσους όπως για παράδειγμα η νόσος Madelung’s,  το σύνδρομο Cowden κ.ά.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται τα λιπώματα;

Όπως προαναφέρθηκε, τα λιπώματα συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και στην πλειοψηφία τους δεν είναι επικίνδυνα. Είναι ανώδυνα, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου τυχαίνει να πιέζουν κάποιο νεύρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής εκτός από πόνο μπορεί να αισθάνεται και άλλα συμπτώματα όπως:

 • Αίσθημα βάρους
 • Μουδιάσματα
 • Δυσκολία εκτέλεσης κινήσεων
 • Αίσθημα πίεσης

Πότε ενδείκνυται η αφαίρεση λιπώματος;

Εάν το λίπωμα είναι μικρό και δεν προκαλεί ενοχλήσεις στον ασθενή, δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεσή του. Η πλειονότητα των λιπωμάτων αφαιρείται για αισθητικούς λόγους και όχι για παθολογικούς. Ωστόσο, η χειρουργική αφαίρεση του λιπώματος κρίνεται απαραίτητη και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όπου:

 • Στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που το λίπωμα μεγαλώνει αρκετά και με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει μετατροπή ενός λιπώματος σε κακοήθεια (λιποσάρκωμα).
 • Το λίπωμα πονά κατά την ψηλάφηση.
 • Η θέση του λιπώματος είναι τέτοια που συνεχώς ερεθίζεται. Παραδείγματος χάριν ένα λίπωμα στο κεφάλι μπορεί να ερεθίζεται καθημερινά κατά το χτένισμα.
 • Η εμφάνιση φλεγμονής στο σημείο του λιπώματος, αν και σπάνια, είναι μια ένδειξη ότι το λίπωμα πρέπει να αφαιρεθεί.

Αφαίρεση λιπώματος με laser: Πλεονεκτήματα

 • Η αφαίρεση των λιπωμάτων πραγματοποιείται χειρουργικά, αφού δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να περιορίζει το μέγεθος και την εξάπλωσή τους. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεσή τους θα πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο χειρουργό, προς αποφυγή επανεμφάνισής τους.

  Η πλειοψηφία των λιπωμάτων, εκτός από τα πολύ μεγάλα σε μέγεθος, αφαιρούνται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η αφαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με νυστέρι, είτε με laser

  Ειδικότερα, η αφαίρεση λιπώματος με laser είναι ο πλέον σύγχρονος τρόποςάμεσης και αναίμακτης αφαίρεσης λιπωμάτων. Το laser Co2 χρησιμοποιείται ευρέως στη χειρουργική για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και όχι μόνο. Η αφαίρεση λιπωμάτων με laser κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της.

  Πιο συγκεκριμένα,  η αφαίρεση με laserείναι μια σύντομη, ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά ασφαλής, μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής και επανεμφάνισης του λιπώματος και το κόστος της είναι λογικό. Ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη χειρουργική εμπειρία στην αφαίρεση λιπωμάτων με laser. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους προς όφελος των ασθενών του. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνία Επικοινωνία