Τι είναι ο ειλεός;

ειλεός

Ο ειλεός είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του εντέρου να προωθήσει το περιεχόμενο του, είτε λόγω απόφραξης είτε λόγω μειωμένης κινητικότητας. Αυτή η πάθηση αφορά συχνότερα το λεπτό έντερο, μπορεί όμως να συμβεί αρκετά συχνά και στο παχύ έντερο.

Κατηγορίες ειλεού

  1. Αποφρακτικός ειλεός: Είναι η πλήρης ή μερική απόφραξη του εντέρου, η οποία εμποδίζει τη φυσιολογίκη ροή του εντερικού περιεχομένου.
  2. Παραλυτικός ειλεός: Σε αυτή την περίπτωση η αδυναμία κίνησης του εντέρου, που οφείλεται κυρίως σε νευρολογικά προβλήματα, έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση όλου του εντερικού περιεχομένου μέσα στις έλικες και την προοδευτική διάτασή του.

Ανάλογα με το αν η απόφραξη είναι πλήρης ή μερική, ο ειλεός χωρίζεται σε πλήρη ή ατελή.

 

Ποια αίτια προκαλούν τον ειλεό;

Ο ειλεός μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια ανάλογα με το είδος του ειλεού.

Για τον αποφρακτικό ειλεό τα πιο συχνά αίτια περιλαμβάνουν:

  • Συμφύσεις: Μετεγχειρητικές συμφύσεις που περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου.
  • Κήλες: Όταν ένα μέρος του εντέρου διέρχεται μέσα από την κοιλότητα της κήλης και προκαλείται περίσφιξη.
  • Συστροφή: Το έντερο μπορεί να συστραφεί γύρω από τον επιμήκη άξονά του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη.
  • Όγκοι: Οι όγκοι στον γαστρεντερικό σωλήνα, όταν μεγαλώσουν πολύ μέσα στον αυλό του εντέρου, τότε προκαλούν αρχικά μερική και στη συνέχεια πλήρη παρεμπόδιση της ροής του εντερικού περιεχομένου
  • Φλεγμονές του εντέρου: Νοσήματα όπως η νόσος Crohn και η εκκολπωματίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και στένωση του εντέρου που οδηγεί σε μερική ή πλήρη απόφραξη

Για τον παραλυτικό ειλεό τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές της εντερικής κινητικότητας μετά από μια επέμβαση στην κοιλιά
  • Φάρμακα
  • Φλεγμονές στην κοιλιά (π.χ. περιτονίτιδα, σήψη)
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Ηλεκτρολυτικές διατραχές

Συμπτώματα που προκαλεί ο ειλεός

Τα κύρια συμπτώματα του ειλεού περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακός πόνος: Μπορεί να είναι σταθερός, όμως συχνότερα είναι κολικοειδής (η ένταση του πόνου παρουσιάζει διαδοχικές αυξομειώσεις)
  • Φούσκωμα και συχνές ερυγές (ρεψίματα)
  • Ναυτία και εμετός
  • Απώλεια όρεξης
  • Αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων
  • Διαταραχές ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο ειλεός;

Ο γιατρός αρχικά θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα τον ρωτήσει για τα συμπτώματα που εμφανίζει, αν έχει κάνει κάποια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση, ψηλάφηση, επίκρουση και ακρόαση με ακουστικά των εντερικών ήχων την κοιλιάς.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, μετά την κλινική εξέταση είναι απαραίτητές και οι απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την απλά ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια θέση και την αξονική τομογραφία.

Συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις είναι επίσης απαραίτητες. Η συνδυασμένη χρήση όλων των διαγνωστικών μεθόδων βοηθάει τον γιατρό να αντιληφθεί με ακρίβεια το στάδιο του ειλεού (εάν είναι πλήρης ή ατελής, εάν είναι στο λεπτό ή το παχύ έντερο κλπ) και να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται αιμόσταση μέσω σύγχρονων ενδοσκοπικών τεχνικών. Στην πλειονότητα των περιστατικών(70-80%) η αιμορραγία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσω των ενδοσκοπικών τεχνικών.  Αντιθέτως, σε περιπτώσεις εκτεταμένης αιμορραγίας, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο.

Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση γαστρορραγίας,  επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Πιθανές επιπλοκές

Ο ειλεός είναι μια σοβαρή κατάσταση που αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ασθενή. Μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει είναι οι εξής:

Αντιμετώπιση ειλεού

Η θεραπεία του ειλεού εξαρτάται από τον τύπο του (αποφρακτικός ή παραλυτικός) και την υποκείμενη αιτία.

Ο αποφρακτικός ειλεός προκαλείται από εμπόδια που προκαλούν απόφραξη του εντέρου και απαιτείται η χειρουργική αφαίρεσή τους. Η επέμβαση γίνεται συχνότερα με ανοιχτό χειρουργείο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η λαπαροσκοπική μέθοδος, τουλάχιστον αρχικά με τη μορφή μιας διαγνωστικής λαπαροσκόπησης, όπου ο χειρουργός ερευνά το πρόβλημα μέσα από το λαπαροσκόπιο και αποφασίζει εάν μπορεί να το αντιμετωπίσει λαπαροσκοπικά ή ανοικτά.

Ο παραλυτικός ειλεός, εάν δεν είναι μετεγχειρητικός, οπότε υποχωρεί αυτόματα συνήθως εντός δύο έως πέντε ημερών, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως γίνεται χορήγηση φαρμάκων που διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου και ενδοφλέβιων υγρών και ηλεκτρολυτών για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Επιπλέον μπορεί να υπάρξει και σύσταση για προσωρινή διακοπή σίτισης για να επιτραπεί στο έντερο να ανακάμψει.

Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος και στην διάγνωση και αντιμετώπιση του ειλεού. Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Επικοινωνία Επικοινωνία