Τι ορίζεται ως ραγάδα δακτυλίου;
Η ραγάδα δακτυλίου, ή αλλιώς ραγάδα πρωκτού, είναι ένα μικρό σκίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή, αλλά και αρκετά επώδυνη πάθηση, τόσο κατά την αφόδευση, όσο και μετά από αυτή. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο φύλο, καθώς δεν είναι απίθανη η εμφάνισή της ακόμη και σε βρέφη. Μια ραγάδα δακτυλίου είναι πιθανόν να επεκταθεί είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω προκαλώντας πρωκτικά θηλώματα.
Τέλος, η ραγάδα δακτυλίου διακρίνεται σε δύο είδη, την οξεία και τη χρόνια ραγάδα. Ως οξεία χαρακτηρίζεται η ραγάδα, η οποία είναι παρούσα για το χρονικό διάστημα των 6 εβδομάδων. Αντίθετα, εάν αυτή ξεπεράσει το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, τότε πλέον χαρακτηρίζεται ως χρόνια ραγάδα δακτυλίου.
Ραγάδα δακτυλίου και αίτια εμφάνισης
Τα αίτια εμφάνισης της ραγάδας δακτυλίου διακρίνονται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η βασικότερη αιτία πρόκλησης της ραγάδας δακτυλίου είναι η δυσκοιλιότητα, αφού η διέλευση σκληρών κοπράνων μπορεί να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό στο πρωκτόδερμα. Ο τραυματισμός στη περιοχή μπορεί να προκληθεί και από συχνές διάρροιες που ερεθίζουν τον πρωκτικό σωλήνα, διευκολύνοντας την εμφάνιση πληγής.
Ωστόσο, η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να είναι απόρροια και άλλων παθήσεων. Οι παθήσεις στις οποίες μπορεί να οφείλεται η εμφάνιση της ραγάδας δακτυλίου είναι οι:
- Νόσος του Crohn
- Ελκώδης κολίτιδα
- Καρκίνος του πρωκτού
- Έρπητας πρωκτού
- Λευχαιμία
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Μερικοί ακόμη παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή της είναι η εγκυμοσύνη, ενδεχόμενες κακώσεις στην περιοχή του πρωκτού και υπερτονία του πρωκτικού σφιγκτήρα.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ραγάδα δακτυλίου;
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ραγάδας δακτυλίου είναι ο οξύς πόνος στην περιοχή τόσο κατά τη διάρκεια της κένωσης όσο και αρκετές ώρες μετά. Ο πόνος ενδεχομένως να συνοδεύεται από την αποβολή έντονου κόκκινου αίματος στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας, γεγονός που κάνει την πάθηση να συγχέεται με τις αιμορροΐδες. Επιπροσθέτως, ο ασθενής κατά την κένωση μπορεί να αισθάνεται καύσο και περιπρωκτικό κνησμό. Ο πόνος δεν παύει μετά την κένωση, αλλά μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες (2-6) ώρες.
Δυστυχώς, πολλές φορές οι ασθενείς δεν αναζητούν βοήθεια στα αρχικά στάδια της πάθησης. Εάν η ραγάδα δακτυλίου δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε τα συμπτώματα επιδεινώνονται και αναγκάζουν τον ασθενή να επισκεφθεί έναν γενικό χειρουργό, ειδικό στις παθήσεις πρωκτού.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διαγνωστική διαδικασία ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται κλινική εξέταση του πρωκτού και της περιπρωκτικής περιοχής. Η ραγάδα δακτυλίου εμφανίζεται ως μια μικρή ρωγμή στην περιπρωκτική χώρα και γύρω από αυτή συνήθως υπάρχει μια μικρή διόγκωση του δέρματος. Τέλος, για τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών που ενδέχεται να συνυπάρχουν με τη ραγάδα, μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης.
Θεραπεία ραγάδας δακτυλίου
Στην οξεία φάση της ραγάδας δακτυλίου προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση. Η συντηρητική αντιμετώπιση συνήθως αποδίδει σε ραγάδες που έχουν δημιουργηθεί προσφάτως. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου περιλαμβάνει διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, στοχεύοντας στην αποφυγή δυσκοιλιότητας. Επίσης, πιθανή είναι η χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή, τα οποία διευκολύνουν την κένωση , καθώς και η εφαρμογή τοπικών αναισθητικών στην περιοχή. Τέλος, σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία της συντηρητικής αγωγής είναι ο καθαρισμός της περιοχής μετά από κάθε κένωση, αποφεύγοντας έτσι περαιτέρω λοιμώξεις.
Αντίθετα, σε περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας δακτυλίου ή επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ως θεραπεία εκλογής ορίζεται η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αποκατάσταση της ραγάδας πρωκτού μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη μέθοδο της έσω πλάγιας σφιγκτηροτομής, είτε με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με τη χρήση laser.
Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική αποκατάσταση με τη χρήση laser είναι άμεση, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά και ο ασθενής αποχωρεί από το νοσοκομείο λίγο μετά την επέμβαση, χωρίς να εμφανίζει μετεγχειρητικές υποτροπές.
Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Εταιρείας Πεπτικού. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων τόσο του ανώτερου, όσο και του κατώτερου πεπτικού συστήματος. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε άμεση θεραπεία υψηλών προδιαγραφών.