Η κήλη αθλητή – ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών – αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από τη βλάβη του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος. Δεν πρόκειται στην ουσία για «παραδοσιακή κήλη» και δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, η κήλη αθλητή εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στην περιοχή των προσαγωγών μυών.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της κήλης αθλητή;
Το βασικό αίτιο εμφάνισης της κήλης αθλητή είναι ο τραυματισμός κάποιου μυ, τένοντα ή συνδέσμου της βουβωνικής περιοχής κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι αθλητές επαγγελματικού επιπέδου κάνουν καθημερινά προπόνηση, γεγονός που συμβάλλει στην έντονη καταπόνηση των μυών. Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας προκαλούνται κυρίως σε αθλήματα που χαρακτηρίζονται από απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, καθώς και από αλλαγές κατεύθυνσης.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της;
Όπως προδίδει και το όνομά της, η ομάδα που είναι πιο επιρρεπής στην εκδήλωσή της είναι οι αθλητές και κυρίως οι αθλητές υψηλών επιδόσεων. Οι αθλητές που εμφανίζουν συνήθως κήλη αθλητή ασχολούνται με τα παρακάτω αθλήματα:
- Μπάσκετ
- Ποδόσφαιρο
- Σκι
- Τένις
- Πάλη
Η κήλη των αθλητών μπορεί να εμφανιστεί και σε ερασιτέχνες αθλητές, όμως με μικρότερη συχνότητα. Επίσης, η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί και σε νεαρά άτομα που μπορεί να μην αθλούνται συστηματικά, αλλά έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. εργάτες). Τέλος, η κήλη αθλητή φαίνεται ότι απασχολεί συχνότερα το ανδρικό φύλο εν συγκρίσει με το γυναικείο. Συνήθως εμφανίζονται σε νεαρούς αθλητές κυρίως από 23-28 ετών και εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς.
Κήλη αθλητή & Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η κήλη αθλητή θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με αυτά της βουβωνοκήλης. Στην περίπτωση της κήλης αθλητή δεν εμφανίζεται κάποια διόγκωση στη βουβωνική χώρα. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κήλη αθλητή είναι τα παρακάτω:
- Οξύς και επιδεινούμενος πόνος κατά τη διάρκεια της άθλησης είτε από τη μια πλευρά είτε αμφοτερόπλευρα
- Πόνος κατά τη στροφή και την έκταση του ισχίου
- Πόνος που αντανακλά στο εσωτερικό του μηρού και στο όσχεο
- Αίσθημα καύσου στα γεννητικά όργανα
Ο πόνος στη βουβωνική περιοχή επιδεινώνεται με καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως ο βήχας ή η δυσκοιλιότητα. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφανίζουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα, όμως ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο στη βουβωνική χώρα.
Πώς τίθεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της κήλης αθλητή δεν είναι εύκολη υπόθεση και πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς. Οι λόγοι που καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση είναι δύο: πρώτον, η ανατομική πολυπλοκότητα της περιοχής και δεύτερον, το γεγονός ότι τα συμπτώματα που προκαλεί σχετίζονται και με άλλες παθήσεις. Οι παθήσεις με τις οποίες συνυπάρχει συνήθως η κήλη αθλητή είναι η τενοντοπάθεια των προσαγωγών, τενοντοπάθεια του λαγονοψοΐτη κ.ά.
Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια ο ιατρός προχωρά στην κλινική εξέτασή του. Η τελική διάγνωση προκύπτει από τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα μαλακών μορίων.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την κήλη αθλητή;
Η κήλη του αθλητή μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση. Το είδος της θεραπείας που θα επιλεχθεί για το κάθε περιστατικό εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, την ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχει).
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Ανάπαυση
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Εγχύσεις κορτιζόνης
- Φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής
Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν καρπούς μετά από 6-12 εβδομάδες ή ο πόνος επιστρέψει με την επιστροφή του ασθενούς στην άθληση, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάσταση της κήλης και την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.
Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση κηλών του αθλητή. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κηλών και είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κήλης. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν εμφανίζετε πόνο στη βουβωνική χώρα.