Μελάνωμα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως ραγδαία αύξηση του καρκίνου του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται με διαφορετικούς τύπους, όμως οι τύποι που εμφανίζονται πιο συχνά είναι τρεις:

 
1)     Το μελάνωμα

2)     Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα

3)
     Το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα

 

Από αυτούς τους τρεις τύπους, το μελάνωμα θεωρείται ο πιο επιθετικός, καθώς προκαλεί μεταστάσεις και καθίσταται απειλητικός για τη ζωή. Για το λόγο αυτό, η άμεση διάγνωση του μελανώματος είναι πάρα πολύ σημαντική. 

Μελάνωμα – Αίτια

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση μελανώματος είναι οι εξής:

  • Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα. Πολύ επικίνδυνη θεωρείται η απότομη πολύωρη έκθεση στον ήλιο, κυρίως ανοιχτόχρωμων ατόμων που καίγονται εύκολα. Η έκθεση χωρίς αντηλιακή προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
  • Κληρονομικότητα: Πολλοί ασθενείς που διαγιγνώσκονται με τη νόσο φαίνεται πως έχουν ιστορικό εμφάνισης μελανώματος στην οικογένεια.
  • Χρώμα του δέρματος: Ανοιχτόχρωμα άτομα και ξανθά εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν.
  • Solarium: Το τεχνητό μαύρισμα αποτελεί αιτία εμφάνισης μελανώματος. Άτομα που υποβάλλονται σε τεχνικές τεχνητού μαυρίσματος αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Μελάνωμα – Διάγνωση

Το μελάνωμα δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα. Ένα μικρό ποσοστό μελανώματος προέρχεται από ελιές που προϋπάρχουν στο δέρμα μας, αλλά οι περισσότερες δημιουργούνται στην πορεία. Ελιές που ματώνουν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα άνθρωποι με μεγάλο αριθμό ελιών στο σώμα τους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πάνω στις ελιές. Γι’ αυτό θα πρέπει αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή να απευθυνθούμε σε ειδικό ιατρό. Για τα σημάδια του μελανώματος υπάρχει το αλφάβητο ABCDE, το οποίο πρέπει να ελέγχουμε αν αναγνωρίσουμε κάποια διαφορά.
A-     Asymmetry: Όταν δεν υπάρχει συμμετρία στην ελιά.

B-     Border: Όταν η ελιά δεν έχει σαφή όρια.

C-     Color: Όταν δεν έχει παντού το ίδιο χρώμα, παρουσιάζει πολυχρωμία ή αποχρωματισμό.

D-     Diameter: Όταν είναι μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά.

E-     Evolving: Όταν αυξάνεται σε μέγεθος.

Το αλφάβητο του μελανώματος καθιστά την προσοχή μας στις αλλαγές των σπίλων όσον αφορά το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσοι είναι ανοιχτόχρωμοι, έχουν ιστορικό, έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ή έχουν πολλές ελιές πρέπει να χαρτογραφούνται και έπειτα να εξετάζονται κάθε χρόνο. Αν μία ελιά θεωρηθεί ύποπτη, τότε πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα με χειρουργική επέμβαση

Είδη μελανώματος

Το μελάνωμα διακρίνεται στους εξής 4 τύπους:

 
·        Επιφανειακό επεκτεινόμενο μελάνωμα: ο πιο συχνός τύπος μελανώματος με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης σε μικρότερες ηλικίες

·        Μελάνωμα επί κακοήθους φακής: εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

·        Μελάνωμα των άκρων (εμφανίζεται σε πέλματα, παλάμες και νύχια)
 
·        Οζώδες μελάνωμα: αποτελεί την επιθετική μορφή μελανώματος.

 

Μελάνωμα και θεραπεία

Συνήθως κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται το σημείο της βλάβης μαζί με κάποια εκατοστά υγειούς δέρματος γύρω από αυτό. Μετά τη λήψη βιοψίας τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης θα καθορίσουν και τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί. Αν το μελάνωμα έχει προχωρήσει, τότε μπορεί να επιλεγεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

 

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις αλλαγές που παρατηρούμε στο δέρμα μας. Το μελάνωμα αποτελεί νόσο που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, όμως η έγκαιρη διάγνωση του τον καθιστά σε αρκετές περιπτώσεις ιάσιμο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Νεόφυτο Ευαγγέλου. O ιατρός διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα σας καθοδηγήσει ως προς τη θεραπεία του μελανώματος. 

Επικοινωνία Επικοινωνία