Παθήσεις Επινεφριδίων

παθήσεις επινεφριδίων

 

Τα επινεφρίδια είναι ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Έχουν σχήμα τριγωνικό, είναι περίπου 4 εκατοστά και έχουν βάρος γύρω στα 8 γραμμάρια. Η βασική λειτουργία τους είναι η έκκριση ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, στην αντίδραση στο στρες αλλά και σε άλλες λειτουργίες.

Τα επινεφρίδια αποτελούνται από τον φλοιό (εξωτερικό τμήμα) και τον μυελό (εσωτερικό τμήμα). Το εξωτερικό τμήμα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αλατοκορτικοειδών (όπως αλδοστερόνη), γλυκοκορτικοειδών (όπως κορτιζόλη) και ανδρογόνων. Το εσωτερικό τμήμα παράγει επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη).

Ποιες είναι οι Παθήσεις των Επινεφριδίων;

Οι παθήσεις των επινεφριδίων είναι ποικίλες με κυριότερες τις εξής:

·      § Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός (σύνδρομο Conn)

Το αλδοστερόνωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του τμήματος του φλοιού που υπερεκκρίνει αλδοστερόνη. Η αλδοστερόνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου και καλίου στο σώμα. Όταν η αλδοστερόνη παράγεται σε αυξημένα επίπεδα, τότε κατακρατείται νάτριο στο σώμα και επομένως κατακρατείται νερό και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

Η αυξημένη έκκριση αλδοστερόνης ονομάζεται πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός. Περίπου το 10% των ανθρώπων που εμφανίζουν υπέρταση πάσχουν από αυτή την πάθηση. 

·      §  Φαιοχρωμοκύττωμα

Πρόκειται για όγκο του μυελού των επινεφριδίων, ο οποίος όμως είναι σπάνιος και τις περισσότερες φορές καλοήθης. Αν διαγνωσθεί και από τις δύο πλευρές, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην γίνει απειλητικό.

Τα κύτταρα απ’ τα οποία προέρχεται το φαιοχρωμοκύττωμα ονομάζονται χρωμόφιλα και βρίσκονται σε όλο το σώμα, γι’ αυτό είναι πιθανόν να αναπτυχθεί ο όγκος αυτός και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, τον τράχηλο, την ουροδόχο κύστη και το πίσω κοιλιακό τοίχωμα.

Συμπτώματα Φαιοχρωμοκυττώματος:

§  Υπέρταση

§  Ταχυκαρδία

§  Εφίδρωση

§  Πόνος στο θώρακα ή την κοιλιά

·      §  Πρωτοπαθής Καρκίνος Επινεφριδίων

Πολύ σπάνιος αλλά επικίνδυνος. Προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 ετών και ενήλικους στην ηλικία των 50-60 ετών.

·     §   Παραγαγγλίωμα

Σπάνιοι όγκοι που μοιάζουν με τα φαιοχρωμοκυττώματα.

·      § Σύνδρομο Cushing

Το επινεφριδικό αδένωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του τμήματος του φλοιού που υπερεκκρίνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για πολύ σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Όταν όμως τα επίπεδα της ορμόνης είναι αυξημένα, τότε μπορεί να αποβεί βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σύνδρομο Cushing προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα παραγωγής κορτιζόλης και διακρίνεται σε δύο τύπους στο εξωγενές και στο ενδογενές.

Το εξωγενές προκαλείται από φάρμακα που λαμβάνονται για διάφορες παθήσεις όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος και ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Το ενδογενές προκαλείται από την υπερβολική έκκριση κορτιζόλης. Όταν η αιτία προέρχεται από προβλήματα στην υπόφυση, τότε πρόκειται για τη νόσο Cushing.

Συμπτώματα του συνδρόμου Cushing:

§  Αύξηση βάρους

§  Δασυτριχισμός

§  Διαταραχές εμμήνου ρήσεως

§  Λιπαρότητα δέρματος

§  Ακμή

§  Οστεοπόρωση

§  Σακχαρώδης Διαβήτης

§  Υπέρταση

§  Ψυχολογικά συμπτώματα

§  Αυπνία

Πως αντιμετωπίζονται οι Παθήσεις των Επινεφριδίων;

Η χειρουργική αντιμετώπιση των επινεφριδικών όγκων πραγματοποιείται τόσο ανοιχτά όσο και λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή υπερτερεί καθώς πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που προσφέρει:

§  Ταχεία ανάρρωση

§  Μικρή τομή

§  Καλύτερη οπτική επαφή

§  Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο

§  Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Για να προβεί ο γενικός χειρουργός σε λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή πρέπει να κατέχει εξειδικευμένες δεξιότητες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις επινεφριδίων επικοινωνήστε με τον γενικό χειρουργό, Δρ. Ευαγγέλου Νεόφυτο.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία