Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

O θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου με βάρος περίπου 20 γραμμαρίων και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Το όνομα του αδένα οφείλεται στο σχήμα του που μοιάζει με ασπίδα και προέρχεται από την ελληνική λέξη “θυρεός” που σημαίνει ασπίδα.

O θυρεοειδής αδένας συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας του σώματος, της ανταλλαγής της ύλης, την σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενώ συμμετέχει και στην ομοιόσταση του ασβεστίου. Παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το ιώδιο.

Τι είναι η βρογχοκήλη και τι ο θυρεοειδικός όζος;

Βρογχοκήλη ονομάζεται κάθε διόγκωση του θυρεοειδή αδένα. Η βρογχοκήλη μπορεί να συνοδεύεται από υπερλειτουργία του αδένα και άρα υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών ή από υπολειτουργία του αδένα και άρα έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών.
 
Θυρεοειδικός όζος είναι μια διόγκωση μέσα στον κατά τα άλλα φυσιολογικό αδένα και είναι σχετικά συχνό φαινόμενο. Οι όζοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους ψυχρούς (85%) και τους θερμούς (15%).
Βρογχοκήλη
Βρογχοκήλη (δε) λοβού θυρεοειδούς

Οι ψυχροί όζοι δεν είναι λειτουργικοί, δηλαδή δεν παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες, δεν προσλαμβάνουν ιώδιο και έτσι δεν σκιαγραφούνται στο σπινθηρογράφημα. Έχουν περίπου 21% πιθανότητα να είναι κακοήθεις. Οι θερμοί όζοι, παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες, προσλαμβάνουν ιώδιο και σκιαγραφούνται στο σπινθηρογράφημα, ενώ τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις.

Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα;

Οι κυριότερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι οι εξής:

  • Aνωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς αδένα (ανοικτός θυρεογλωσσικός πόρος)
  • Παθήσεις που προκαλούν Υπερθυρεοειδισμό (Νόσος του Graves, Νόσος του Plummer,Τοξικό αδένωμα)
  • Παθήσεις που προκαλούν Υποθυρεοειδισμό (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, De Quervain, Riedel) 
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς

Χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς

Η χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία εκλογής του καρκίνου του θυρεοειδούς. Η ολική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση ολόκληρου του αδένα), είναι χρυσός κανόνας για την θεραπεία του καρκίνου, λόγω της συχνά πολυεστιακής εντόπισής του αλλά και των δυσκολιών μιας επανεπέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και ο καθαρισμός όλων των λεμφαδένων της περιοχής. Επιπλέον στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται η λήψη δόσης θεραπευτικού ραδιενεργού ιωδίου μετεγχειρητικά.