Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης

H λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η τεχνολογία εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς δίνοντας αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα στους Χειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις χωρίς τις παλαιές μεγάλες ανοικτές τομές στους ασθενείς. Έτσι, η λαπαροσκοπική χειρουργική επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της Ιατρικής, βοηθώντας στην άμεση αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι μια πάθηση που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Έτσι, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης αποτελεί σήμερα  ένα από τα συχνότερα χειρουργεία παγκοσμίως.

Ποιες είναι οι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης κηλών μέσω της λαπαροσκόπησης;

Οι βασικότερες χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης της βουβωνοκήλης είναι η μέθοδος TAPP και η εξωπεριτοναϊκή επέμβαση TEP.  Ανεξαρτήτως της μεθόδου που θα εφαρμοστεί, ο χειρουργός, μέσω ενός ειδικού εργαλείου που ονομάζεται λαπαροσκόπιο, βλέπει σε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης το χειρουργικό πεδίο μεγεθυμένο. Το γεγονός αυτό του δίνει τη δυνατότητα να χειρουργεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, προστατεύοντας τους παρακείμενους ιστούς από τραυματισμούς. Ειδικότερα:

Λαπαροσκοπική επέμβαση με την μέθοδο TAPP

Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται από μικρές οπές που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό, η κάθε μία, μέσα στην κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, αφού αναταχθεί/διορθωθεί η κήλη, τοποθετείται το ειδικό πλέγμα μεταξύ του περιτοναίου και του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο στερεώνεται με ειδικά clips. Το πλέγμα δεν έρχεται σε επαφή με τα σπλάχνα, αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση συμφύσεων. Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται για τη αποκατάσταση μεγάλων ή υποτροπιάζουσων κηλών και σε περιπτώσεις παχύσαρκων ασθενών.

Λαπαροσκοπική επέμβαση με την μέθοδο TEP

Η λαπαροσκοπική ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή επέμβαση TEP αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης των κηλών. Πρόκειται για την πλέον ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, αφού διενεργείται έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα. Εφαρμόζεται κυρίως για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης και της μηροκήλης και διενεργείται από χειρουργούς που διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης χειρουργικής μεθόδου είναι ότι τα χειρουργικά εργαλεία δεν προσεγγίζουν τα σπλάχνα, αποφεύγοντας κάποιον ενδεχόμενο τραυματισμό των παρακείμενων αγγείων  και νεύρων. Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται ειδικό πλέγμα για την αποκατάσταση του χάσματος.

 

 

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης & Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα εν συγκρίσει με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο. Πιο συγκεκριμένα, η λαπαροσκοπική μέθοδος διακρίνεται από τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
  • Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Μείωση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών
  • Χαμηλά ποσοστά επανεμφάνισης της κήλης

Η μη ανατάξιμη βουβωνοκήλη χρήζει άμεσης θεραπείας, αφού ο κίνδυνος περίσφιξής της αυξάνεται. Όσο η βουβωνοκήλη αυξάνεται σε μέγεθος, ο ασθενής αισθάνεται πόνο και αίσθημα βάρους στην περιοχή της κήλης. Εάν ο ασθενής με βουβωνοκήλη εκδηλώσει συμπτώματα  όπως έντονο πόνο στην περιοχή, ναυτία ή/και εμετό, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς τα συμπτώματα αυτά ίσως υποδηλώνουν μια ενδεχόμενη περίσφιξη.  

Υπάρχουν αντενδείξεις για την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης;

Αν και η λαπαροσκοπική μέθοδος αποκατάστασης κηλών είναι μια μέθοδος απόλυτα ασφαλής, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς. Ειδικότερα, η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις ασθενών:

  • Δεν μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία.
  • Έχουν υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.
  • Παρουσιάζουν διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού.
  • Διακρίνονται από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Πάσχουν από βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης

Αν και ελάχιστα επεμβατική, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης και να ακολουθεί τις οδηγίες του χειρουργού. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, 2-3 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  • Αντιμετώπιση μετεγχειρητικού πόνου με ήπια παυσίπονα.
  • Ελαφριά δίαιτα για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων τουλάχιστον για 1 μήνα.
  • Άμεση επιστροφή στην εργασία (ανάλογα το είδος της το χρονικό διάστημα μπορεί να ποικίλει)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Νεόφυτο Ευαγγέλου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάστασης κηλών και παθήσεων του εντέρου.

Επικοινωνία Επικοινωνία