Κήλη spiegel

Η κήλη Spiegel, ή Σπιγγέλειος κήλη, είναι μια σπάνια (0,1-2%) κήλη του κοιλιακού τοιχώματος και προβάλλει κατά μήκος της γραμμής Spiegel. Η γραμμή Spiegel, ή αλλιώς ημισεληνοειδής γραμμή, είναι μια ημικυκλική περίπου περιοχή λίγο πιο κάτω από την περιοχή του ομφαλού, μεταξύ των πλάγιων κοιλιακών μυών και της μέσης γραμμής.

Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο φύλο και η αντιμετώπισή της είναι πάντα χειρουργική.

 

Αίτια & Προδιαθεσικοί παράγοντες

Τα αίτια πρόκλησης της κήλης Spiegel δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια. Ορισμένοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της συγκεκριμένης κήλης είναι οι:

  • Παχυσαρκία
  • Ηλικία (άτομα άνω των 50 ετών)
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Απότομη απώλεια βάρους
  • Χρόνιος βήχας
  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κήλη Spiegel;

Το κύριο και πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κήλης Spiegel είναι η εκδήλωση πόνου στην ανατομική περιοχή που ονομάζεται γραμμή Spiegel. Ο πόνος έχει το χαρακττηριστικό ότι τείνει να εντείνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή με συγκεκριμένες κινήσεις του σώματος. Σε αρχικά στάδια, ο ασθενής αισθάνεται ένα βάρος στην περιοχή, το οποίο σταδιακά μεταβάλλεται σε πόνο.Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται διόγκωση στο κάτω-πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα (δεξί ή αριστερό).

Τέλος σπανιότερα η κήλη Spiegel μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή συμπτώματα όπως ναυτία ή τάση για εμετό.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κήλης Spiegel πραγματοποιείται δύσκολα. Σπάνια, μπορεί να συγχέεται με τη βουβωνοκήλη. Εάν ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα, η διάγνωσή της πραγματοποιείται τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης εξέτασης.

Η γνώση και η εμπειρία του Γενικού Χειρουργού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση. Ο θεράπων ιατρός μετά την κλινική εξέταση και τη λήψη του ιστορικού, θα προτείνει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων προς επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν πολύ σε περιπτώσεις που η διάγνωση είναι δύσκολη είναι το υπερηχογράφημα και η αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Είναι επικίνδυνη η κήλη Spiegel;

Αν και συνήθως το μέγεθός της είναι μικρό, η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη διάγνωσή της. Η αποκατάστασή της θα πρέπει να είναι άμεση, εξαιτίας του γεγονότος ότι παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά περίσφιξης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί απόφραξη του σπλάχνου. Η απόφραξη αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απουσία αιμάτωσης του σπλάχνου, κάτι που ίσως οδηγήσει σε πιθανή ισχαιμία και νέκρωσή του.

Επομένως, ακόμη και αν ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα, η αποκατάσταση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, προς αποφυγήν επικίνδυνων επιπλοκών για τη ζωή του.

Θεραπεία κήλης Spiegel

Η αποκατάσταση της κήλης Spiegel και η οριστική θεραπεία της επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά. Η  χειρουργική αποκατάσταση της κήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά ή λαπαροσκοπικά. Στις μέρες μας η αποκατάσταση της κήλης Spiegel, όπως όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, πραγματοποιείται μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης Spiegel προσφέρει στον ασθενή ταχύτατη ανάρρωση και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι χειρουργικές τομές δεν ξεπερνούν το 1cm και μέσω αυτών τοποθετείται εξειδικευμένο πλέγμα. Ο μετεγχειρητικός πόνος σχεδόν εκμηδενίζεται και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης της οποιασδήποτε επιπλοκής. Αντιθέτως, για την αντιμετώπιση περισφιγμένης κήλης συνήθως εφαρμόζεται η ανοιχτή χειρουργική μέθοδος.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξατομικευμένη διάγνωση επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Νεόφυτο Ι. Ευαγγέλου.

Επικοινωνία Επικοινωνία