Τι είναι η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου;
Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι μια γραμμοειδής επιμήκης εξέλκωση του βλεννογόνου στο κατώτερο τριτημόριο του πρωκτικού σωλήνα, η οποία συνήθως εντοπίζεται στην μέση γραμμή. Κατά την αφόδευση το έλκος διατείνεται και προκαλεί άλγος, που επιμένει για κάποιες ώρες μετά την κένωση, και προκαλεί ήπια αιμορραγία. Το άλγος μπορεί να είναι τέτοιο ώστε ο ασθενής να αναστέλλει εκουσίως την κένωση, να επέρχεται δυσκοιλιότητα με σκληρά κόπρανα τα οποία όταν πλέον επέλθει η κένωση, τραυματίζουν εκ νέου την περιοχή μην αφήνοντας την ραγάδα να επουλωθεί.
Αντιμετώπιση της ραγάδας
Πρωταρχικό ρόλο στη συντηρητική αντιμετώπιση της ραγάδας παίζουν η ρύθμιση των διαιτητικών συνηθειών του ασθενούς και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μόνο με την διατροφή, η χρησιμοποίηση υπακτικών σκευασμάτων που μαλακώνουν την σύσταση των κοπράνων.
Επίσης η σχολαστική υγιεινή της περιοχής θα προλάβει την ανάπτυξη λοιμώξεων (πρωκτίτιδες, περιεδρικά αποστήματα ή συρίγγια). Η φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία της ραγάδας του δακτυλίου έχει στόχο να προκαλέσει παροδική χάλαση των λείων μυϊκών ινών του έσω σφιγκτήρα και με τη βελτίωση της αιματικής ροής στην περιοχή της βλάβης να προάγει τους μηχανισμούς επούλωσης της ραγάδας. Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ραγάδας είναι τα νιτρώδη, κάποια τοπικά αναισθητικά, καταπραϋντικές κρέμες ή βουτυλική-Α τοξίνη.
Χειρουργική Θεραπεία
Σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής, λύση δίνει η χειρουργική θεραπεία. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη χειρουργική μέθοδος για την θεραπεία της χρόνιας ραγάδας είναι η “έσω πλάγια σφιγκτηροτομή”. Κατά τη μέθοδο αυτή διαιρείται σε μεγάλο ποσοστό ο έσω σφιγκτήρας και προκαλείται πτώση της πίεσης ηρεμίας στον πρωκτικό σωλήνα, η οποία οδηγεί στη θεραπεία της ραγάδας. Άλλη συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι η τοπική αφαίρεση της ραγάδας με ηλεκτροδιαθερμία και η καυτηρίαση της περιοχής, χωρίς να παραβλαφθεί ο έσω σφιγκτήρας του πρωκτού με εξίσου καλά αποτελέσματα.