Ο πολύσημος όρος «ελιά»: Τι εννοούμε;
Με τον όρο ελιά (ή κρεατοελιά) εννοούμε συνήθως μια μεγάλη κατηγορία βλαβών του δέρματος. Τέτοιες βλάβες είναι οι σπίλοι, τα θηλώματα, οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, οι μυρμηγκιές κ.ά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βλάβες αυτές είναι καλοήθεις, γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν.
Τι είναι οι σπίλοι;
Οι σπίλοι είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος και τους έχουν όλοι οι άνθρωποι. Συνήθως τα άτομα τα οποία έχουν περισσότερους σπίλους είναι τα άτομα με αρκετά λευκή επιδερμίδα και αυτά που εκτίθενται για αρκετή ώρα στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία. Τέλος, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και το οικογενειακό ιστορικό με μεγάλο αριθμό σπίλων.
Οι σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής ή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος, σχήμα ή χρωματική απόχρωση. Τέλος, οι σπίλοι μπορεί να είναι επίπεδοι ή ελαφρώς ανυψωμένοι.
Σπίλοι: Κατηγοριοποίηση
Οι σπίλοι ανάλογα με την ηλικία που εμφανίζονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους συγγενείς και στους επίκτητους. Συγγενείς χαρακτηρίζονται οι σπίλοι που εμφανίζονται πριν την ηλικία των 2 ετών. Αντίθετα, επίκτητοι ονομάζονται αυτοί που εμφανίζονται μετέπειτα.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό;
Σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν κακοήθεια, άρα και ανάγκη αφαίρεσής του, είναι τα παρακάτω:
- ξαφνική εμφάνιση μια βλάβης
- απότομη αύξηση του μεγέθους της βλάβης
- αλλαγή χρώματός της
- αλλαγή του δέρματος γύρω από τη βλάβη
- τυχόν ασυμμετρία στις διαστάσεις της
- ασαφή όρια της βλάβης
Στις παραπάνω περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση της ελιάς και η αποστολή του παρασκευάσματος προς ιστοπαθολογική εξέταση.
Σπίλοι και Καρκίνος του δέρματος – Μελάνωμα
Όταν αλλάζει η μορφή, το μέγεθος και το χρώμα ενός σπίλου πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα έναν δερματολόγο, όπως προαναφέρθηκε. Η «ανησυχητική» ελιά ονομάζεται άτυπος ή δυσπλαστικός σπίλος. Η κατηγορία των άτυπων σπίλων είναι επικίνδυνη και εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Έτσι, πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.
Με ποιες μεθόδους γίνεται η αφαίρεσή τους;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν την αφαίρεση των σπίλων τους είτε για ιατρικούς, είτε για αισθητικούς λόγους.
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι αφαίρεσης σπίλων. Η χειρουργική, όπου αφαιρείται υπό τοπική αναισθησία με ένα μικρό νυστέρι η βλάβη και ακολούθως γίνεται συρραφή του δέρματος. Η μέθοδος αυτή προτιμάται σε ύποπτους για κακοήθεια σπίλους (ώστε να είναι πιο ριζική η αφαίρεση και να μην καταστραφεί τμήμα της αφαιρεθείσας βλάβης από τη θερμική ενέργεια του laser) ή σε σχετικά ευμεγέθεις σπίλους. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί είτε ράμματα που λιώνουν από μόνα τους, είτε αφαιρεί ο ίδιος τα ράμματα σε 6 έως 10 ημέρες το πολύ.
Η δεύτερη μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρύτατα για την αφαίρεση τέτοιων βλαβών είναι η αφαίρεση με τη χρήση laser CO2. Η χρήση του laser έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού, αφήνει πολύ μικρότερο ή και καθόλου σημάδι στο δέρμα. Ο γιατρός κάνει τοπική αναισθησία και εφαρμόζει το laser στην περιοχή που πρέπει να αφαιρεθεί.
Αρχικά, προκαλείται μια επιφανειακή πληγή στο δέρμα, η οποία σε 2-3 ημέρες μετατρέπεται σε εφελκίδα (αποκτάει «κρούστα»), η οποία με τη σειρά της αποπίπτει σε 7-10 ημέρες. Στη θέση της εφελκίδας, αρχικά, υπάρχει ένα επίπεδο σχετικά ανοικτόχρωμο σημάδι, το οποίο με την πάροδο των εβδομάδων αποκτά χρώμα ίδιο με το γειτονικό φυσιολογικό δέρμα. Η χειρουργική αφαίρεση με laser CO2, χρησιμοποιείται μόνο για καλοήθεις βλάβες, οι οποίες χρειάζεται να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους.
Στο ιατρείο του ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ευαγγέλου, έχοντας εμπειρία χιλιάδων παρόμοιων μικροεπεμβάσεων, εφαρμόζει και τις δύο μεθόδους, μετά από λεπτομερή επεξήγηση της διαδικασίας και των πλεονεκτημάτων της κάθε μεθόδου. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για την εξέταση των σπίλων σας και για οποιαδήποτε απορία σχετικά με αυτούς και την διαδικασία αφαίρεσής τους.