Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης στους άνδρες και εμφανίζεται στις βουβωνικές περιοχές, που βρίσκονται μεταξύ του τριχωτού της γεννητικής περιοχής (εφήβαιο) και του μηρού. Στα εσωτερικά τοιχώματα στη βουβωνική περιοχή υπάρχει φυσιολογικά μια μικρή οπή μέσω της οποίας διέρχονται αγγεία και νεύρα που κατευθύνονται στους όρχεις, όπως επίσης και ο σπερματικός πόρος. Όταν αυξάνει η ενδοκοιλιακή πίεση, ξαφνικά ή σιγά σιγά, όπως συμβαίνει πχ με την αύξηση του σωματικού βάρους, με τον χρόνιο βήχα, με απότομη άρση βάρους κλπ, τότε κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο αρχίζει σιγά σιγά να προβάλλει μέσω αυτής της οπής, τότε εμφανίζεται η βουβωνοκήλη.
Συνήθως η βουβωνοκήλη εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά και ονομάζεται μονόπλευρη ή ετερόπλευρη. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ταυτοχρόνως και στις δύο πλευρές και σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται αμφοτερόπλευρη. Τέλος, εάν η βουβωνοκήλη επεκταθεί προς την περιοχή των όρχεων τότε ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη ή οσχεοκήλη.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης;
Η εμφάνιση της βουβωνοκήλης, όπως και όλων των κηλών, οφείλεται, όπως αναφέρθηκε, στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή σε γενετικούς παράγοντες. Η ενδοκοιλιακή πίεση ενδέχεται να αυξηθεί από πολλούς παράγοντες όπως:
- Παχυσαρκία
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Εγκυμοσύνη
- Έντονη χειρωνακτική εργασία
- Επαναλαμβανόμενη άρση βαρέων αντικειμένων
- Ξαφνική μείωση του σωματικού βάρους
- Χρόνιος βήχας
- Κάπνισμα
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται μια βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη πολλές φορές είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται τυχαία κατά τη διενέργεια κάποιου άλλου ελέγχου. Σε αρχικό στάδιο, η βουβωνοκήλη μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα παρά μόνο εμφανίζεται ως μια διόγκωση στη βουβωνική περιοχή. Μπορεί, όμως και να εμφανίζεται ένα περιστασιακό άλγος σαν κάψιμο στην βουβωνική περιοχή ή στους όρχεις. Στην αρχή η βουβωνοκήλη είναι ανατάξιμη, δηλαδή το περιεχόμενό της μπορεί να επιστρέψει μέσα στην κοιλιά, όμως σταδιακά μετατρέπεται σε μη ανατάξιμη.
Η μη ανατάξιμη βουβωνοκήλη χρήζει άμεσης θεραπείας, αφού ο κίνδυνος περίσφιξής της αυξάνεται. Όσο η βουβωνοκήλη αυξάνεται σε μέγεθος, ο ασθενής αισθάνεται πόνο και αίσθημα βάρους στην περιοχή της κήλης. Εάν ο ασθενής με βουβωνοκήλη εκδηλώσει συμπτώματα όπως έντονο πόνο στην περιοχή, ναυτία ή/και εμετό, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς τα συμπτώματα αυτά ίσως υποδηλώνουν μια ενδεχόμενη περίσφιξη.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται από έναν έμπειρο γενικό χειρουργό με κλινική εξέταση. Αρχικά, ο ιατρός λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέτασή του. Εάν εντοπιστεί διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρχει βουβωνοκήλη και συστήνεται πάντα χειρουργική αντιμετώπιση, διότι πρόκειται για ένα νόσημα που ποτέ δεν υποχωρεί, παρά μόνο (αργότερα ή γρηγορότερα) επιδεινώνεται. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι δύσκολη, ο ασθενής υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.
Βουβωνοκήλη & Θεραπεία
Η μοναδική μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική αποκατάστασή της με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος. Μόνο μία ασυμπτωματική βουβωνοκήλη, ειδικά σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, μπορεί να παρακολουθείται, όμως η χειρουργική επέμβαση στο τέλος είναι μονόδρομος.
Στις μέρες μας η βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που προσφέρει στον ασθενή πολλά πλεονεκτήματα, εκμηδενίζοντας σχεδόν τον μετεγχειρητικό πόνο.
Οι τεχνικές που εφαρμόζονται στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση είναι οι τεχνικές TAPP και TEP, ενώ η βουβωνοκήλη αποκαθίσταται και με την τεχνική ONSTEP. Σε κάποια περιστατικά εφαρμόζεται και η ανοιχτή χειρουργική μέθοδος με τοποθέτηση ειδικού συνθετικού πλέγματος μεταξύ των μυϊκών στρωμάτων χωρίς τη δημιουργία τάσης (κατά Lichtenstein).
H ανοικτή χειρουργική επέμβαση και η τεχνική ONSTEP μπορούν να πραγματοποιηθούν με οποιαδήποτε μορφή αναισθησίας (τοπική, ραχιαία, γενική αναισθησία). Αντιθέτως, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία.
Συγκρίνοντας την ανοικτή μέθοδο και τη λαπαροσκοπική, η λαπαροσκοπική εμφανίζει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Προσφέρει στον ασθενή ταχεία επάνοδο στην καθημερινότητα και άριστα αισθητικά αποτελέσματα, αφού η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα ή και την ίδια ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, εάν και εφόσον το επιθυμεί.
Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, καθώς και σε όλες τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Εάν κάποια κήλη υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.