λιπώματα

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι αναπτύσσονται συνήθως στον υποδόριο ιστό, ακριβώς κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για τους συνηθέστερους καλοήθεις όγκους και εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής ή τα πέλματα. Η συνηθέστερη όμως εντόπισή τους είναι στον κορμό, στην κοιλιακή χώρα και τα άνω και κάτω άκρα. Τα λιπώματα μπορεί να είναι μεμονωμένα (μονήρη) ή πολλαπλά, ενώ και το μέγεθός τους ποικίλλει, από πολύ μικρό (π.χ. 1εκ.) μέχρι και πολύ μεγάλο (π.χ. έως και 25 εκ.). Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής αιτία δημιουργίας των λιπωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζονται με την κληρονομικότητα.

Όσον αφορά στη μορφή και τη σύσταση των λιπωμάτων, αυτά φαίνεται να αποτελούν μια υπερσυγκέντρωση λιπώδους ιστού (μέσα στον υποδόριο ιστό). Έχουν σχήμα στρόγγυλο ή συνηθέστερα ωοειδές και συνήθως περιβάλλονται από ένα τοίχωμα που ονομάζεται κάψα. Γενικότερα τα λιπώματα είναι συνήθως λεία, μαλακά και ευκίνητα κατά την ψηλάφηση.

Διάγνωση λιπωμάτων

Η διάγνωση των λιπωμάτων γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση από ένα έμπειρο Χειρουργό. Σε περιπτώσεις σχετικά μεγάλων σε μέγεθος λιπωμάτων, μπορεί να χρειαστεί κάποια απεικονιστική εξέταση όπως το απλό υπερηχογράφημα ή πολύ πιο σπάνια η μαγνητική τομογραφία.

Η μετατροπή ενός λιπώματος από καλοήθη σε κακοήθη όγκο (λιποσάρκωμα) είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το λίπωμα μεγαλώνει απότομα σε μέγεθος και μπορεί να συνυπάρχει πόνος την περιοχή κατά την ψηλάφηση.

Τα λιπώματα πρέπει να αφαιρούνται;

Εφόσον το λίπωμα είναι μικρό και δεν μεγαλώνει σε μέγεθος ή δεν είναι σε σημείο που να ενοχλεί, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί. Οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του λιπώματος, είναι οι εξής:

  • Λίπωμα που αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος
  • Λίπωμα σε σημείο που συνέχεια ερεθίζεται όπως στο σημείο που ακουμπάει ο στηθόδεσμος σε μία γυναίκα ή η συνεχής επαφή με τη χτένα κατά το χτένισμα
  • Η εμφάνιση φλεγμονής στο σημείο του λιπώματος (σπάνιο)
  • Η εμφάνιση πόνου κατά την ψηλάφηση του λιπώματος (σπάνια)
  • Αισθητικοί λόγοι (π.χ. λίπωμα στο άνω άκρο ή στο πρόσωπο)

Χειρουργική αφαίρεση λιπωμάτων

Η χειρουργική αφαίρεση είναι σχετικά εύκολη. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο σε χώρο μικροεπεμβάσεων στις περισσότερες περιπτώσεις (εκτός από περιπτώσεις πολύ μεγάλων σε μέγεθος λιπωμάτων) και η αναισθησία που χρησιμοποιείται είναι η τοπική αναισθησία.

Η όλη διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Η χειρουργική αφαίρεση πραγματοποιείται είτε με το κλασικό νυστέρι είτε με τη χρήση λέιζερ. Η χρήση λέιζερ πλεονεκτεί καθώς έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και λιγότερες υποτροπές.  Δεν απαιτείται χρόνος νοσηλείας και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητές του.  Χρειάζεται προσοχή από τον χειρουργό ώστε το λίπωμα να αφαιρεθεί αυτούσιο (μαζί με την κάψα του) ώστε να μην υποτροπιάσει. Ένα τμήμα του αφαιρεθέντος λιπώματος ή και ολόκληρο το λίπωμα, συνήθως αποστέλλεται προς βιοψία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφαίρεση λιπωμάτων, επικοινωνήστε με τον Δρ. Νεόφυτο Ευαγγέλου. Ο Γενικός Χειρουργός διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα μικροεπεμβάσεων του ιατρείου διενεργεί χειρουργική αφαίρεση λιπωμάτων.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία