Τι είναι οι πολύποδες στη χολή;
Οι πολύποδες στη χολή, ή αλλιώς οι πολύποδες χοληδόχου κύστης, είναι ογκίδια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Τα μορφώματα αυτά στην πλειονότητα των περιπτώσεων (95%) είναι καλοήθη και αποτελούν μια πολύ συχνή πάθηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι πολύποδες μπορεί να είναι είτε εναποθέσεις λιπιδίων και χοληστερόλης είτε υπερπλασίες. Κάτω από 20 χιλιοστά συνήθως είναι καλοήθεις, ενώ οι μεγαλύτεροι πολύποδες είναι συνήθως κακοήθεις. Η συχνότητα εμφάνισής τους στον γενικό πληθυσμό είναι από 1% έως 7% και εμφανίζονται λίγο πιο συχνά στο ανδρικό φύλο.
Ποιες είναι οι μορφές πολυπόδων στη χολή;
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι οι κάτωθι:
- Ψευδοπολύποδες (χοληστερινικοί πολύποδες): είναι η πιο συχνή μορφή πολυπόδων χολής (60%). Οι χοληστερινικοί πολύποδες είναι σώματα κρυστάλλων χοληστερίνης, δεν εξαλλάσσονται και ως προς το μέγεθός τους δεν ξεπερνούν τα 10 mm. Συχνά κάποιες πέτρες της χοληδόχου κύστης που είναι κολλημένες στο εσωτερικό της τοίχωμα, μπορεί να εκληφθούν ως ψευδοπολύποδες.
- Φλεγμονώδεις πολύποδες: δεν εξαλλάσσονται ποτέ και εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια χολοκυστίτιδα.
- Αδενωματώδεις πολύποδες (αδενώματα): αυτή η μορφή πολυπόδων εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα εξαλλαγής σε κακοήθεια, η οποία ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα. Το αδενοκαρκίνωμα, μάλιστα, πρόκειται για έναν όγκο αρκετά επιθετικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
- Αδενομυωματώδεις πολύποδες (αδενομύωση): οι αδενομυωματώδεις πολύποδες εμφανίζονται συνήθως στον πυθμένα της χοληδόχου κύστης. Εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και υπάρχουν μερικές πιθανότητες εξαλλαγής τους σε κακοήθεια.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής τους και ποιοι παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή τους;
Τα αίτια πρόκλησης των πολυπόδων στη χολή δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια από την ιατρική κοινότητα. Όμως, κάποιοι παράγοντες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση πολυπόδων στη χολή. Οι ενοχοποιητικοί παράγοντες αυτοί είναι:
- Αδυναμία του οργανισμού να διασπά τα λίπη
- Ηλικία
- Φύλο (συνήθως σε άνδρες)
- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Κληρονομικοί παράγοντες
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι πολύποδες στη χολή;
Οι περισσότεροι πολύποδες στη χολή δεν εμφανίζουν συμπτώματα και συνήθως ανευρίσκονται τυχαία στο πλαίσιο κάποιου απεικονιστικού ελέγχου. Σε περιπτώσεις όπου οι πολύποδες στη χολή προκαλέσουν συμπτώματα, εμφανίζουν πόνο αρκετά κοινό με αυτόν του κολικού.
Πολλές φορές οι πολύποδες στη χολή ενδέχεται να συνυπάρχουν με χολολιθίαση. Έτσι, ενδέχεται να εμφανιστούν και τα συμπτώματα μιας τυπικής χολολιθίασης, όπως έντονος πόνος στο επιγάστριο και στα δεξιά, ναυτία, εμετός, αίσθημα βάρους μετά από γεύμα κλπ.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Όπως προαναφέρθηκε, οι πολύποδες ανευρίσκονται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος κοιλίας. Όμως, καμία απεικονιστική μέθοδος δεν μπορεί να καθορίσει εάν οι πολύποδες είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Έτσι, εάν εντοπιστούν ύποπτοι πολύποδες, ο ασθενής ενδέχεται να υποβληθεί σε επαναλαμβανόμενες απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική/μαγνητική τομογραφία ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα για να διευκρινιστεί εάν χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ή όχι.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τους πολύποδες στη χολή;
Η θεραπεία εκλογής για τους πολύποδες στη χολή εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός τους, το οποίο καθορίζει και την επικινδυνότητά τους. Επίσης, ο ιατρός θα πρέπει να λάβει υπόψιν του μερικές ακόμη παραμέτρους πριν σχεδιάσει το θεραπευτικό πλάνο. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογιστούν είναι οι κάτωθι:
- Εμφάνιση ή μη συμπτωμάτων.
- Ο ρυθμός ανάπτυξης του πολύποδα.
- Ο τύπος του πολύποδα.
- Οι πιθανότητες εξαλλαγής του πολύποδα σε κακοήθεια.
- Η συνύπαρξη ή μη χολολιθίασης.
- Η συνύπαρξη ή μη άλλων νοσημάτων.
Το θεραπευτικό πλάνο που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το μέγεθος του πολύποδα και πιο συγκεκριμένα:
- Πολύποδες >20 mm χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς η πιθανότητα κακοήθειας είναι αυξημένη. Η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εξασφαλίζει στον ασθενή ταχεία επάνοδο στην καθημερινότητά του.
- Πολύποδες από 10 έως 20 mm θα πρέπει να αφαιρούνται και αυτοί, καθώς έχουν μεγάλες πιθανότητες εξαλλαγής σε κακοήθεια.
- Πολύποδες από 6 έως 9 mm θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με υπέρηχο.
- Πολύποδες έως 5 mm είναι καλοήθεις, όμως απαιτούν και αυτοί συχνή παρακολούθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, οι πολύποδες χολής (ανεξαρτήτως μεγέθους) θα πρέπει να αφαιρούνται.
Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αφαίρεση πολυπόδων χολής. Ο ιατρός θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή και σχεδιάζει κάθε φορά ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.