Τι είναι η πρόπτωση ορθού;

πρόπτωση ορθού

Το ορθό είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν από τον πρωκτό. «Πρόπτωση» ορθού είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση έξω από τον πρωκτό τμήματος του ορθού (σαν κάλτσα που την γυρίζουμε ανάποδα).

Τι προκαλεί την πρόπτωση του ορθού;

Οποιοδήποτε αίτιο προκαλεί εξασθένηση στους μύες που συγκρατούν το ορθό στη θέση του, μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση ορθού σε βάθος χρόνου. Έτσι ο τοκετός, η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η διάρροια ή απλά η προχωρημένη ηλικία είναι τα συνηθέστερα αίτια πρόπτωσης του ορθού.

Ποιος κινδυνεύει από πρόπτωση του ορθού;

Η πρόπτωση του ορθού είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση από ό,τι οι άνδρες.

Ένα άτομο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση εάν εμφανίσει κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Κατάχρηση καθαρτικών
  • Τοκετός
  • Προβλήματα του νωτιαίου μυελού ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Κυστική ίνωση
  • Άνοια

Συμπτώματα

Σε περίπτωση πρόπτωσης του ορθού, μπορεί να παρατηρήσετε ένα κοκκινωπό εξόγκωμα που βγαίνει από τον πρωκτό, συχνά κατά τη διάρκεια της πίεσης κατά την κένωση του εντέρου.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακράτεια κοπράνων.
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  • Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα.

Διάγνωση

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ της πρόπτωσης του ορθού και των αιμορροΐδων. Για να διαπιστώσετε την πρόπτωση του ορθού και να αποκλείσετε άλλα συναφή προβλήματα υγείας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει:

  • Πρωκτοσκόπηση/ορθοσκόπηση: Επιτρέπουν την άμεση αξιολόγηση του ορθού και της περιοχής γύρω από τον πρωκτό.
  • Πρωκτική μανομετρία: Ελέγχει τη λειτουργία των σφικτήρων και μπορεί να αναδείξει τυχόν προβλήματα στη λειτουργία τους.
  • Κολονοσκόπηση: Χρησιμοποιείται για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.
  • Αφοδευσιογράφημα: Είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας του πυελικού εδάφους κατά την αφόδευση.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση του ορθού;

Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματά, την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενή. Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η θεραπεία συχνά ξεκινά με μέτρα για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της καταπόνησης.

Εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ασθενή, ο γιατρός θα συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν:

  • Αποκατάσταση μέσω της κοιλιάς. Πραγματοποιείται επιδιόρθωση μέσα από την κοιλιά και ενδεχομένως να χρειαστεί εκτομή τμήματος του παχέος εντέρου. Συνηθέστερη τεχνική αντιμετώπισης της πρόπτωσης είναι η ορθοπηξία, η οποία εκτελείται εύκολα λαπαροσκοπικά με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
  • Αποκατάσταση μέσω του ορθού. Ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του ορθού που έχει υποστεί πρόπτωση και επανασυνδέει τα υπόλοιπα τμήματα.
  • Συνδυασμός και των δύο μεθόδων. Αυτές οι δύο μέθοδοι μπορεί να συνδυαστούν για την αντιμετώπιση της πρόπτωσής.

Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η πρόπτωση ορθού. Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Αντιμετώπιση ειλεού

Η θεραπεία του ειλεού εξαρτάται από τον τύπο του (αποφρακτικός ή παραλυτικός) και την υποκείμενη αιτία.

Ο αποφρακτικός ειλεός προκαλείται από εμπόδια που προκαλούν απόφραξη του εντέρου και απαιτείται η χειρουργική αφαίρεσή τους. Η επέμβαση γίνεται συχνότερα με ανοιχτό χειρουργείο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η λαπαροσκοπική μέθοδος, τουλάχιστον αρχικά με τη μορφή μιας διαγνωστικής λαπαροσκόπησης, όπου ο χειρουργός ερευνά το πρόβλημα μέσα από το λαπαροσκόπιο και αποφασίζει εάν μπορεί να το αντιμετωπίσει λαπαροσκοπικά ή ανοικτά.

Ο παραλυτικός ειλεός, εάν δεν είναι μετεγχειρητικός, οπότε υποχωρεί αυτόματα συνήθως εντός δύο έως πέντε ημερών, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως γίνεται χορήγηση φαρμάκων που διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου και ενδοφλέβιων υγρών και ηλεκτρολυτών για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Επιπλέον μπορεί να υπάρξει και σύσταση για προσωρινή διακοπή σίτισης για να επιτραπεί στο έντερο να ανακάμψει.

Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος και στην διάγνωση και αντιμετώπιση του ειλεού. Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Η πρόπτωση ορθού οφείλεται κυρίως σε εξασθένηση των μυών που στηρίζουν το ορθό. Αυτή η εξασθένηση συμβαίνει κυρίως με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ορθό. Μερικά παραδείγματα είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η κατάχρηση καθαρκτικών, ο τοκετός, κ.ά.

Αν έχετε ολική πρόπτωση ορθού μπορεί να δείτε ένα κόκκινο εξόγκωμα στην περιοχή. Μπορεί αν συνοδεύεται από ακράτεια, δυσκοιλιότητα, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα.

Η αντιμετώπιση της πρόπτωση ορθού γίνεται κατά βάση με κάποια χειρουργική μέθοδο (λαπαροσκοπική ορθοπηξία, επέμβαση Altemeier, επέμβαση Delorme) και υπό γενική αναισθησία.

Επικοινωνία Επικοινωνία