Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

skolikoeiditida

Η  σκωληκοειδίτιδα είναι η κατάσταση όπου η σκωληκοειδής απόφυση εκδηλώνει φλεγμονή. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, το τυφλό. Το μέγεθός της μπορεί να είναι από 8 έως 12 εκατοστά και μοιάζει με σκουλήκι, όπως προδίδει και το όνομά της.

Όταν η σκωληκοειδής απόφυση εμφανίσει ξαφνικά μια σοβαρή φλεγμονή, τότε μιλάμε για οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα απαιτεί άμεση χειρουργικής επέμβασης, καθώς ο ασθενής κινδυνεύει να εκδηλώσει περιτονίτιδα, μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή του.

Αίτια & Παράγοντες κινδύνου σκωληκοειδίτιδας

Ως προς το φύλο και την ηλικία, η οξεία σκωληκοειδίτιδα φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, και ιδιαίτερα στους εφήβους.

Η κυριότερη αιτία εκδήλωσης οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Την απόφραξη του αυλού μπορεί να προκαλέσουν κοπρόλιθοι (σκληρά κόπρανα) ή υπολείμματα τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο όργανο, το οποίο πολύ σύντομα οδηγεί στην εκδήλωση φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης. Σπανιότερα, η σκωληκοειδίτιδα ενδέχεται να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η σκωληκοειδίτιδα;

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή, αφού σημαντικό ρόλο παίζουν η ακριβής θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης και ο βαθμός φλεγμονής της. Εντούτοις,  κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα έχουν συνδεθεί με την οξεία σκωληκοειδίτιδα και μόλις εμφανιστούν χρήζουν διερεύνησης. Τα κυριότερα συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

 • Έντονο κοιλιακό άλγος που ξεκινά συνήθως γύρω από τον ομφαλό και μετακινείται σταδιακά προς το δεξί μέρος της κοιλιάς
 • Κοιλιακό άλγος που επιδεινώνεται με τον βήχα ή με άλλες έντονες ασκήσεις
 • Ανορεξία
 • Ναυτία ή/και εμετός
 • Διάρροια
 • Πρήξιμο της κοιλιάς
 • Πυρετός (συνήθως δεκατικός)
 • Πόνος/ αίσθημα βάρους κατά την ούρηση

Σε περιπτώσεις ρήξης σκωληκοειδούς απόφυσης εκδηλώνεται οξύς πόνος στην κοιλιακή χώρα και ο πυρετός σταδιακά αυξάνεται και τα κοιλιακά τοιχώματα του ασθενούς είναι σε μόνιμη σύσπαση (εικόνα οξείας κοιλίας). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να διακομιστεί επειγόντως στο νοσοκομείο, καθώς θα πρέπει να υποβληθεί σε άμεση χειρουργική επέμβαση.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας πραγματοποιείται μέσω της λεπτομερούς λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Ο ιατρός κατά την κλινική εξέταση προχωρά στην ψηλάφηση της κοιλιακής χώρας.

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μοιάζουν με άλλες γαστρεντερικές παθήσεις. Έτσι, επί υποψίας σκωληκοειδίτιδας ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Γενική ούρων
 • Απεικονιστικές εξετάσεις(π.χ. αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα κοιλίας)
 • Γυναικολογική εκτίμηση σε γυναίκες ασθενείς

Από την άλλη, η χρόνια εμφανίζει διαφορετική συμπτωματολογία, η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Περιοδικός ή μόνιμος πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς
 • Απώλεια βάρους
 • Λιπαρά κόπρανα
 • Αύξηση επιπέδων σακχάρου
 • Εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς ενδέχεται να κινδυνέψει η ζωή του ασθενούς. Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια με την ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική μέθοδο, η οποία σε αντίθεση με την ανοικτή σκωληκοειδεκτομή, προσφέρει πολύ γρηγορότερη ανάρρωση στον ασθενή, πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη μετεγχειρητική ουλή, ενώ επιπλέον προσφέρει και το πλεονέκτημα ότι ο χειρουργός επισκοπεί (και επεμβαίνει όπου χρειάζεται) ολόκληρη την κοιλιά και τα εσωτερικά όργανά της κατά τη διάρκεα του χειρουργείου.  

Εάν έχετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ιατρό. Ο Γενικός Χειρουργός Νεόφυτος Ι. Ευαγγέλου είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Εταιρείας Πεπτικού, έχοντας αντιμετωπίσει πολλές χιλιάδες ανάλογων περιστατικών. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα.

Επικοινωνία Επικοινωνία