Η βουβωνοκήλη, που αποτελεί την συχνότερη μορφή κήλης, εμφανίζεται κυρίως σε καταστάσεις, χρόνιες ή ξαφνικές, που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Τα συμπτώματα βουβωνοκήλης είναι συγκεκριμένα.
Αίτια δημιουργίας βουβωνοκήλης
- απότομη άρση μεγάλου βάρους
- κάποιες καταστάσεις που προκαλούν μακροχρόνια πίεση, όπως πνευμονολογικά νοσήματα ή το κάπνισμα που προκαλούν χρόνιο βήχα
- η παχυσαρκία
- οι εγκυμοσύνες
- η χειρωνακτική εργασία
Συμπτώματα βουβωνοκήλης
Ανεξάρτητα, όμως, από το αίτιο που δημιουργεί τη βουβωνοκήλη, η συμπτωματολογία είναι σχεδόν πάντοτε η ίδια και σχετίζεται με το πόσο διάστημα έχει που εμφανίστηκε ή το πόσο μεγάλη είναι η κήλη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πρωτοεμφανιζόμενη (ή αλλιώς αρχόμενη) βουβωνοκήλη, μπορεί να εμφανιστεί με πόνο ο οποίος ξεκινάει από τη βουβωνική περιοχή και μπορεί να φτάνει μέχρι και το όσχεο (τα γεννητικά όργανα) και συχνά οι ασθενείς περιγράφουν τον πόνο είτε σαν να τους διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή είτα σαν να τους «τσιμπάει» κάποιο αιχμηρό αντικείμενο π.χ. καρφίτσα, πολλές φορές. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόλις η κήλη μεγαλώσει, ο ασθενής μπορεί να παρατηρεί ένα εξόγκωμα να εμφανίζεται στην αντίστοιχη βουβωνική περιοχή. Ο πόνος όμως μπορεί να είναι μειωμένος σε σχέση με τα αρχικά στάδια εμφάνισης της νόσου. Η διαφορά στην αίσθηση του πόνου, οφείλεται στο πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από το οποίο προβάλλει η κήλη. Έτσι σε ένα μικρότερο χάσμα, η κήλη, προσπαθώντας να βρει διέξοδο, ερεθίζει το κοιλιακό τοίχωμα και προκαλεί πιο έντονο πόνο, ενώ σε μεγαλύτερη κήλη, άρα και μεγαλύτερο χάσμα, η κήλη μπορεί να «βγαίνει» μέσα από το χάσμα με μεγαλύτερη ευχέρεια και δεν προκαλεί τόσο έντονο ερεθισμό, άρα και πόνο, στον ασθενή.
Καθώς μεγαλώνει η βουβωνοκήλη, μπορεί το «φούσκωμα» που προβάλλει στη βουβωνική χώρα να γίνει μόνιμο (μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη). Μάλιστα μπορεί να κατέλθει προς τα κάτω, προς τη γεννητική περιοχή, προκαλώντας έντονη διόγκωση στην περιοχή που ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί μια οσχεoβουβωνοκήλη να έχει πολύ άσχημη εικόνα, αλλά ο πόνος να είναι πολύ λίγος.
Άλλα συμπτώματα βουβωνοκήλης
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν σε ασθενή με βουβωνοκήλη είναι:
- ένα αίσθημα βάρους στην κοιλιά
- αίσθημα τραβήγματος στην βουβωνική περιοχή
- δυσκολία κατά την ούρηση
Ο πόνος και το αίσθημα βάρους, συνήθως επιδεινώνονται με την σωματική κόπωση και μειώνονται με την ξεκούραση.
Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι πάντοτε χειρουργική. Οι λόγοι που επιβάλλουν την επέμβαση είναι οι εξής:
- Είναι μία νόσος η οποία πάντοτε εξελίσσεται, δηλαδή δεν μπορεί να υποστρέψει και να εξαφανιστεί με συντηρητική αγωγή.
- Πρόκειται για μία επέμβαση που στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, γίνεται εύκολα και γρήγορα με πολύ μικρή επιβάρυνση στον ασθενή, ο οποίος μπορεί να επανέλθει πολύ σύντομα στη φυσιολογική του δραστηριότητα.
- Οι επιπλοκές της βουβωνοκήλης, εάν δεν χειρουργηθεί έγκαιρα, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και ανεπανόρθωτες, απειλώντας τη ζωή ασθενούς.
Λόγοι που μπορεί να αποτρέψουν την επέμβαση βουβωνοκήλης μπορεί να είναι:
- η πολύ μεγάλη ηλικία του ασθενούς
- τα πάρα πολλά συνοδά προβλήματα
Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, μπορεί να γίνει με πολλές μεθόδους, είτε λαπαροσκοπικά είτα ανοιχτά.
Ο ιατρός Νεόφυτος Ευαγγέλου και η εξειδικευμένη ομάδα του, αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση ασθενούς εξατομικευμένα και προτείνουν την καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση τεχνική.