Η ραγάδα πρωκτού είναι ουσιαστικά μια πληγή ή σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτού. Το κυριότερο αίτιο δημιουργίας της ραγάδας είναι είτε η χρόνια δυσκοιλιότητα είτε οι πολλές επαναλαμβανόμενες διάρροιες. Άλλα πιο σπάνια αίτια δημιουργίας ραγάδας στον πρωκτό, είναι κάποια χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου όπως:
- η νόσος του Crohn
- η ελκώδης κολίτιδα
- ο καρκίνος του πρωκτού
- ο έρπης πρωκτού
Τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου, ολοένα και πιο συχνά παρατηρείται δυσκοιλιότητα στις κενώσεις. Η διέλευση σκληρών κοπράνων μέσα από τον πρωκτό προκαλεί μικρότερους ή μεγαλύτερους τραυματισμούς στο πρωκτικό δέρμα. Έτσι, όλοι μας τουλάχιστον μία φορά ανά έτος, έχουμε παρατηρήσει έπειτα από μία δύσκολη κένωση (ή μετά από πολλές συνεχόμενες διάρροιες, συνέπεια γαστρεντερίτιδας) ένα έντονο τσούξιμο στην περιοχή του πρωκτού, που συνήθως μπορούμε με το δάκτυλο να το εντοπίσουμε σε κάποιο σημείο εσωτερικά του πρωκτικού δακτυλίου. Συχνά το τσούξιμο αυτό συνοδεύεται από μικρή ποσότητα αίματος (συνήθως στο χαρτί που σκουπιζόμαστε). Επιπρόσθετα, αισθανόμαστε άβολα κατά την καθιστή θέση και συνυπάρχει ένας μικρός πόνος στις επόμενες κενώσεις μαζί με λίγο αίμα, τα οποία βαθμιαία εξαφανίζονται σε 2-3 ημέρες. Επρόκειτο για μία μικρή οξεία ραγάδα, η οποία από μόνη της αυτοϊάθηκε.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δημιουργίας μια μικρής ραγάδας, αυτή θα επουλωθεί από μόνη της. Εμείς, αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες οι κενώσεις μας θα είναι μαλακές και όχι σκληρές, ώστε να μην ξανατραυματιστεί το πρωκτικό δέρμα και να επουλωθεί η πληγή που δημιουργήθηκε.
Ραγάδα Πρωκτού: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ανησυχούμε;
- Όταν κατά την κένωση και στις αμέσως επόμενες κενώσεις, ο πόνος που εμφανίζεται είναι αξιοσημείωτα έντονος και δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου (για τις πρώτες 4-6 ώρες μετά την κένωση), παρά τη λήψη παυσιπόνων.
- Όταν παρά την παρέλευση 4-5 ημερών από την εμφάνιση της πληγής-ραγάδας στον πρωκτό, αυτή δεν υποχωρεί. Υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής της οξείας ραγάδας σε χρόνια, η οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να επουλωθεί.
Πως αντιμετωπίζεται η ραγάδα πρωκτού;
Η αντιμετώπιση της ραγάδας σε αρχική φάση, είναι πρωτίστως συντηρητική. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να αναζητήσει έγκαιρα βοήθεια από το χειρουργό. Συνήθως η χρήση κάποιων ειδικών αλοιφών μαζί με εξασφάλιση μαλακών κενώσεων και αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, βοηθούν στην πλήρη επούλωση της πληγής – ραγάδας και στη θεραπεία του ασθενούς. Μαλακές κενώσεις εξασφαλίζονται με την προσθήκη στο διαιτολόγιο άφθονων φυτικών ινών ή με τη χρήση ειδικών υπακτικών φαρμάκων.
Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει ή σε περιπτώσεις μεγάλων χρόνιων ραγάδων που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς, η χειρουργική αντιμετώπιση δίνει πάντα τη λύση. Όσο δύσκολη και χρόνια και να είναι η ραγάδα, η χειρουργική αντιμετώπισή της από έναν έμπειρο χειρουργό, μπορεί να προσφέρει μόνιμη λύση, και μάλιστα χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της ραγάδας. Oι κυριότερες είναι η αντιμετώπιση με laser και η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή. Ο ιατρός Νεόφυτος Ευαγγέλου και η εξειδικευμένη ομάδα του, προτιμά να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση ασθενούς εξατομικευμένα και προτείνει την καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση τεχνική.