Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες στην περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα, δηλαδή ανάμεσα στο τριχωτό της γεννητικής περιοχής (του εφηβαίου) και την έσω επιφάνεια του μηρού. Μπορεί να εμφανιστεί δεξιά, αριστερά ή και στις δύο πλευρές (αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη). Το κυριότερο αίτιο που ευθύνεται για τη δημιουργία της κήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (χρόνια δυσκοιλιότητα, απότομη άρση μεγάλου βάρους, παχυσαρκία κλπ) η οποία ωθεί τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά (κυρίως λιπώδης ιστός και εντερικές έλικες) να βρουν «διέξοδο» προς τα έξω, μέσα από σχετικά ευένδοτες περιοχές, όπως είναι η βουβωνική περιοχή. Καθώς μεγαλώνει το χάσμα στα κοιλιακά τοιχώματα, η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι πολύ μικρή (αρχόμενη βουβωνοκήλη) έως και πολύ μεγάλη σε μέγεθος (οσχεοβουβωνοκήλη ή οσχεοκήλη). Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης, όμως τα πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής βουβωνοκήλης την κάνουν να υπερτερεί έναντι των υπολοίπων τεχνικών ανοιχτής αντιμετώπισης.
Λαπαροσκοπική χειρουργική βουβωνοκήλης
Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά. Ο Γενικός Χειρουργός μέσω τριών οπών θα φτάσει στην περιοχή, όπου θα ανασκευάσει τη βλάβη και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πλέγμα, θα κλείσει το κενό του κοιλιακού τοιχώματος απ’ όπου προβάλλει η κήλη. Αυτό το ειδικό πλέγμα είναι τελείως φιλικό προς τον οργανισμό για να αποφεύγονται πιθανές αντιδράσεις.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης διακρίνεται στην επέμβαση TAPP και την επέμβαση TEP. Η επέμβαση TEPείναι ουσιαστικά εξέλιξη της επέμβασης TAPP.
- Λαπαροσκοπική επέμβαση TAPP: ο χειρουργός εισέρχεται μέσω της κοιλιακής κοιλότητας και φτάνει στην περιοχή της βουβωνοκήλης.
- Λαπαροσκοπική ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή επέμβαση TEP: ο χειρουργός εισέρχεται κατευθείαν στο κοιλιακό τοίχωμα. Η επέμβαση TEP (Total Extraperitoneal PatchPlastic) εκμεταλλεύεται και μεγιστοποιεί τα οφέλη τηςTAP (Trans Abdominal Patch Plastic). Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι πως αφήνει ανέπαφη την κοιλιακή κοιλότητα, καθώς ο Γενικός Χειρουργός εισέρχεται κατευθείαν ανάμεσα στους μύες και το περιτόναιο. Η μέθοδος αυτή είναι ακόμα πιο ανώδυνη και αναίμακτη για τον ασθενή. Το γεγονός πως αφήνει ανέπαφη την κοιλιακή χώρα μηδενίζει τα ποσοστά εμφάνισης πιθανών συμφύσεων. Η λαπαροσκοπική ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή επέμβαση TEP αποτελεί πλέον την πιο καινοτόμο μέθοδο αποκατάστασης της βουβωνοκήλης. Παραλλαγή της TEP αποτελεί η μέθοδος e-TEP. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως η είσοδος στο κοιλιακό τοίχωμα δεν γίνεται από τα συνηθισμένα σημεία. Η ειδική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται στην περίπτωση που ο Γενικός Χειρουργός δεν μπορεί να προσπελάσει τα συγκεκριμένα σημεία λόγω κάποιας προηγούμενης επέμβασης στην περιοχή.
Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές TAPP καιTEP πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του Γενικού Χειρουργού. H βουβωνοκήλη μπορεί να είναι η συχνότερη μορφή κήλης, όμως παρουσιάζει δυσκολία ως προς την ανατομία της περιοχής.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης έναντι ανοιχτής
Η λαπαροσκόπηση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση. Για το λόγο αυτό επιλέγεται όσες φορές αυτό καθίσταται δυνατό. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής βουβωνοκήλης είναι:
- Μικρότερο τραύμα άρα και λιγότερος πόνος
- Ταχύτερη ανάρρωση
- Μικρότερη νοσηλεία
- Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες (7-10 μέρες μετά την επέμβαση). Σε ανοιχτή επέμβαση απαγορεύεται η γυμναστική και η άρση βάρους για διάστημα τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων.
- Λιγότερες επιπλοκές. Σε περίπτωση ανοιχτής επέμβασης είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης χρόνιων νευρογενών πόνων. Με τη λαπαροσκόπηση το ποσοστό αυτό μειώνεται θεαματικά καθώς οι οπές γίνονται σε περιοχή με λιγότερα νεύρα.
- Πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Χαμηλά ποσοστά υποτροπής. Το πλέγμα που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο του κενού του κοιλιακού τοιχώματος κατά την λαπαροσκόπηση τοποθετείται εσωτερικά. Κατά την ανοιχτή αποκατάσταση βουβωνοκήλης τοποθετείται εξωτερικά και το ποσοστό εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι ελάχιστα μεγαλύτερο σε σχέση με την λαπαροσκοπική μέθοδο. Πάντως τόσο η ανοικτή όσο και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση, έχουν πολύ μικρά ποσοστά υποτροπής, εφόσον ο ασθενής απευθυνθεί σε έμπειρο χειρουργό.
- Σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης η αποκατάσταση γίνεται και για τις δύο πλευρές μέσω των τριών οπών, αντί για δυο μεγάλες και ξεχωριστές τομές της ανοικτής αντιμετώπισης. Άρα υπάρχει πολύ λιγότερος πόνος, ταχύτερη ανάρρωση και πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βουβωνοκήλη και τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Νεόφυτο Ευαγγέλου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε επεμβάσεις βουβωνοκήλης και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές.